Zaščitne maske so potrebne za našo zaščito in za zaščito drugih ljudi, da se virusi ne prenašajo tako pogosto in ne naredijo večje škode, kot so epidemije in pandemije. Z masko boste bolj varni pred virusi tako ,da bo maska viruse zadržala in ne bodo prodrli v vaš nos ali usta in grlo ter pljuča, kjer lahko naredijo veliko škodo. Virusi sicer podnevi, ko je človek v zavestnem stanju, niso tako dejaven, napadejo ponoči, ko človek spi in se ne zaveda dogajanja v sebi, zato se običajno zbudimo zjutraj bolni, čeprav smo zdravi šli spat.

Kje se dobijo zaščitne maske? So veliko različnih vrst, od kirurških dvoplastnih do tri plastnih za enkratno uporabo, ki so mal cenejše, kotu di pralne maske za večkratno uporabo, ki jih morate zelo pogosto prati, drugače niso učinkovite. Same maske vas ne bodo zaščitile pred virusi, saj niso tako zelo zmožne zadržati te nadloge, razen če imate prave maske, ki so tesno prilegajo obrazu in ne spuščajo do ust ter nosa ničesar, ne da bi sfiltrirale. Te maske pa imajo izjemno učinkovite filtre proti plinom in tudi virusom ter bakterijam in strupom, za kar so tudi narejene, so pa zelo drage.

Prave zaščitne maske so dejansko tiste, ki smo jih bili včasih vajeni iz zaščite in obrambe, ko smo še imeli vaje, so gumijaste in se prilegajo celotnemu obrazu ter imajo res učinkovite večslojne filtre ob strani, a z njimi ne moremo hoditi po svetu. So pa tudi zaščitne maske, ki jih uporablja industrija, kjer so delavci zaščiteni pred lesnim prahom in drugimi mikro delci, ki so nevarni za vdihavanje ter tudi lahki, te pa so zelo učinkovite in zadržijo tudi viruse.

Zaenkrat pa so dovolj iz blaga in umetnih mas, kot jih poznamo, nekoliko učinkujejo tudi tiste, ki jih naredimo zasilno iz oblačil, šalov in rut.