Slovenci slovimo po tem, da radi pridelujemo (in pijemo) dobro vino različnih sort, mnogi pa prisegajo tudi na to, da zjutraj ali čez dan spijejo še enega kratkega, ki naj bi pregnal vse bolezni. Zdaj bi lahko razglabljali, ali to res drži ali ne, a pustimo to debato za kdaj drugič. Danes se bomo posvetili travarici, pijači, ki je značilna predvsem za obalne dele Hrvaške in je s strani Evropske unije dobila status zaščitenega porekla. Travarica je priljubljena pijača tudi v drugih balkanskih državah, zato je tudi receptov za to žgano pijačo kar veliko. Nekateri domnevajo, da je bila najprej mišljena kot zdravilo za lajšanje bolečin v želodcu, danes pa se jo uživa predvsem kot aperitiv.

travarica

Travarica vsebuje veliko različnih zelišč.

Kako nastane travarica

Travarica nastane na dva načina, in sicer tako, da se kuha tropine ali pa kakšno drugo sadno žganje, ki se mu nato dodaja vrsto drugih zelišč. V osnovi vsebuje žajbelj, meto, komarček, rožmarin, meliso, kamilico, janež, timijan, mirto, majaron, lovorjev list in pelin. Potem pa se v vsaki pokrajini doda še kakšno posebno zelišče, ki tamkajšnji travarici doda posebno aromo. Zelišča v žganju ostanejo več tednov ali mesecev, nato pa žganje filtrirajo in odstranijo zelišča. Tako dobimo travarico, bistro žgano pijačo z značilnim rumenkastim odtenkom. Okus je zelo močan (vsebuje kar veliko alkohola) in rahlo grenak, zato s pitjem te pijače ni dobro pretiravati. Običajno se jo postreže ob posebnih priložnostih, na primer na kakšnih praznovanjih ali kaj podobnega. Ne priporoča pa se, da bi jo uživali vsak dan.

Travarica ima specifičen okus

Travarica je sicer zelo cenjena žgana pijača, ki se jo da dobiti skoraj v vsakem lokalu (še posebej na Hrvaškem) ali trgovini. Lahko jo podarite tudi kot darilo vašemu najboljšemu prijatelju, očetu, tastu, dedku ali komu drugemu za rojstni dan, namesto običajnih steklenic vina. Ker gre za zelo močno in rahlo grenko pijačo, je nekateri ne pijejo najraje, spet drugi pa jo preprosto obožujejo. Vsekakor se je treba na njen poseben okus privaditi. Kot že rečeno, vsebuje različna zelišča glede na regijo pridelave, tako da morda vam travarica iz enega področja ne bo všeč, iz drugega področja pa se vam bo zdela super. Morda se je dobro pred pitjem pozanimati, katera zelišča vsebuje, saj lahko dostikrat že na podlagi tega sklepamo, ali nam bo nekaj dobro ali ne.

travarica

Če niste ljubitelj žganih pijač, potem raje začnite s katero bolj blago pijačo.

Če niste ravno ljubitelj žganih pijač, potem vam svetujemo, da ne začnete s travarico, saj ima res specifičen okus. Raje najprej poskusite kakšno drugo, bolj blago žganje, ki nima tako izrazitega okusa in se šele kasneje lotite travarice. Liter travarice sicer ni tako drag, tako da lahko steklenico te pijače kupi vsak, ki si jo želi (lahko pa jo najprej naročite v lokalu, da boste sploh vedeli, če vam je všeč).

Travarica je značilna žgana pijača Hrvaške in drugih držav Balkana. Povsod jo pripravijo malo drugače, zato se njen okus razlikuje od regije do regije, vsekakor pa gre za zelo aromatično in močno pijačo, ki ima specifičen okus, na katerega se je treba navaditi. Nekateri verjamemo, da deluje kot razkužilo za telo, spet drugi jo pijejo le zato, ker je tako posebna. Ste jo že poskusili?