Izjemno pogosta težava v ustni votlini je vnetje dlesni ali gingivitis, saj se pojavi vsaj enkrat v življenju pri skoraj vsaki osebi. Vnetje dlesni se lahko prepreči, pogosto pa je posledica kopičenja bakterijskega plaka na površini zob. Če stanje ignoriramo in ne zdravimo, lahko napreduje v bolj resno stanje, imenovano parodontitis. Čeprav vedno ne napreduje v parodontitis, pa je pomembno vedeti, da se parodontitis vedno razvije iz običajnega vnetja dlesni. Parodontitis lahko povzroči hudo vnetje obzobnih tkiv s krvavitvami, oblikuje pa se tudi žep med zobom in dlesnijo, ki postane idealno gojišče za nadaljnje bakterije. Sčasoma se lahko zob celo začne majati in izpadati.

Vnetje dlesni

Stanje pri otrocih in povezava s herpes virusom

Pri otrocih se vnetje dlesni in boleče grlo lahko pojavita kot posledica prve okužbe s herpes virusom, kar se lahko kaže kot slinavka ali herpetični gingivostomatitis.

Potek vnetja dlesni

Običajno se začne na površini zob, kjer se tvori plak, ki predstavlja najpogostejši vzrok za to težavo. Zobni plak je prozoren, lepljiv film, ki nastane, ko bakterije v ustni votlini presnavljajo sladkorje iz hrane. Če zobnega plaka ne odstranjujemo s pravilnim ščetkanjem, se sčasoma mineralizira, postane trd in preide v zobni kamen. Zobni kamen je težje odstranljiv in nudi dodatno zaščito bakterijam, kar vodi v vnetje.

Simptomi vnetja dlesni

Vnetje dlesni ima nekaj prepoznavnih simptomov, vključno z oteklino in mehkostjo dlesni, temno rdečo barvo dlesni, krvavitvijo med ščetkanjem, neprijetnim zadahom, bolečinami in pojavom žepkov med dlesnijo in zobom. Pri slinavki ali herpetičnem gingivostomatitisu se ti simptomi lahko še dodatno pojačajo, in sicer s slinjenjem, ranicami podobnimi aftami v ustih ter bolečim grlom.

Smrekovit oralno pršilo – naravna rešitev za težave v ustni votlini

Smrekovit oralno pršilo je izdelek, ki temelji na naravni smrekovi smoli. Njegove korenine segajo že v čase naših prednikov, ki so med svojimi dejavnostmi v gozdu uživali v koristih smrekove smole. Prav tako so jo uporabljala starodavna ljudstva že pred 7000 leti, med njimi pa so tudi ameriški Indijanci.