Izračun plače ni preprosto, ker je potrebno upoštevati veliko parametrov, dajatev, situacij vsakega posameznika in zakone ter spreminjajoča se pravila glede same plače ter dodatkov. Vendar lahko hitro in preprosto naredite izračun plače na tej povezavi s kalkulatorjem za preračun plače. Le vnesete vse parametre, ki so zahtevani in jih poznate iz glave ter stisnete gumb za preračunavanje. Kalkulator vam bo v sekundi izračunal bruto ali neto plačo. Zakaj je to pomembno, si preberite v tem članku.

izračun plače

Izračun plače je zelo pomemben zato, da si znate preračunati, koliko boste dobili na vaš račun denarja. Namreč na razgovoru delodajalci govorijo o bruto znesku plače. Bruto znesek so še vsi davki in prispevki ter dodatki, kot sta malica in potni stroški. Bruto dve pa je še dodaten strošek delodajalca in je kar precej višji od vaše plače, ki jo prejmete na svoj račun.

Še preden greste na razgovor k delodajalcu imejte v glavi, koliko hočete imeti tam plače, da ne boste nezadovoljni. Potem to pomeni slabo delo in pa namesto, da se skoncentrirate na službo iščete drugo delo in zapravljate energijo ter čas. Zato vam bo izračun plače prišel prav, da se vnaprej pozanimate, kakšna bo vaša plača in koliko hočete. Če poveste znesek delodajalcu, mu poudarite, da gre za neto plačo brez dodatkov, ki jo hočete imeti.

Ko boste preverili izračun plače, boste ugotovili, da če hočete imeti neto plačo 1500 evrov, bo delodajalec moral za to odšteti 2377 evrov, pa nismo všteli niti dodatka na delovno dobo, starost, otroke in družinske člane ter dodatke. Ko se boste pogajali za delovno mesto, boste gotovo vedno na koncu dobili vprašanje o plači. Nato vprašanje je dobro odgovoriti. Če ste res dobri, vas bo delodajalec dobro plačal, če ne, pa je vsak evro preveč. Zato si upajte povedati konkretno številko. Če bodo vsi delali za minimalno plačo potem bo pri nas vedno tako.