Čebelji vosek cena je odvisna od tega, kako kakovosten in čist je vosek. Nekateri ga namreč pridelujejo umetno. Določeni domači čebelarji pa dovolijo čebelam, da ga proizvedejo same. Zato je cena čebeljega voska, ki ga proizvedejo čebele naravno, nekoliko višja od umetnega, ampak je tudi veliko bolj učinkovit ter zdravilen. Uporablja pa se lahko za kreme, mazila, obloge, satovnice za čebele in za naravne sveče. Na trgu je za čebelji vosek cena zmerna glede na njegovo učinkovitost ter uporabnost.

čebelji vosek cena

Za čebelji vosek cena se na trgu od proizvajalca do proizvajalca razlikuje, odvisno je od tega, koliko ima čebel in kako prideluje vosek, s kakšno tehnologijo. Bolj, kot je ročno in naravno, dražji je, ker je postopek počasnejši. Vendar je zaradi tega vosek bistveno boljši, kar vedo vsi tisti, ki izdelujejo naravne kreme in mazila. Zato je za naravni čebelji vosek cena višja in je tudi upravičena. Drugače ne bi bilo smiselno ga sploh proizvajati in prodajati, ker bi čebelarji imeli izgubo.

Čebelji vosek nastane tako, da ga naredijo čebele in iz njega izdelajo satovnice v oblik majhnih šest kotnikov, ki so med seboj povezani. Satovje v naravi naredijo največkrat nepravilnih oblik ali okroglih. V panjih pa naredijo satovnice iz voska po obliki lesnega okvirja, ki je pravokoten. Take oblike je zato, ker je ljudem lažje potem s satnicami delati in s panji.

Na trgu je za čebelji vosek cena različna in najbolje je, da preizkusite dobavitelja ter jemljete od tistega, ki vas prepriča neglede na ceno. Cena surovega voska v kosih ali kolutih je seveda dosti cenejša, kot če ga kupite v predelani obliki, kot je vosek za mazila, sveče ali satovnice. Seveda bo cenejši tudi, če ga kupite večjo količino, kot če ga kupujete po malem. Kupite pa ga lahko neposredno od čebelarja, na kmetiji, tržnici ali v trgovini in ga tudi naročite po pošti na dom.