Laboratoriji za delovanje potrebujejo posebne naprave in pripomočke. In vsak laboratorij, ki se ukvarja z raziskavami mora imeti vsaj en inkubator (https://celab.si/inkubator/), kjer se hranijo organizmi. Inkubatorji se delijo na več vrst in vsakega se uporablja za različne naloge, glavna vse pa je, da zadržijo stalno temperaturo in omogoča, da noben zunanji vpliv ne posega v notranjost.

Inkubator bi moral biti del osnovne opreme vsakega laboratorija. Uporablja se jih, ko za želijo raziskovalci pri svojih raziskavah in poskusih kontrolirano okolje, ki ne bo zaradi zunanjih vplivov spreminjalo rezultatov. Inkubatorje se tako najde v laboratorijih industrij kot so živilska, kozmetična in farmacevtska. Pravzaprav so stalnica za vse kemike in biologe, ki za svoje delo potrebujejo laboratorij.

Inkubator

Ali so vsi inkubatorji enaki?

Inkubatorji se med seboj razlikujejo in pred nakupom je treba premisliti, za kakšne namene se bo inkubator uporabljal. Razlikujejo se namreč po nadzorovanju različnih vplivov, ki bi lahko uničili rezultat raziskav. Tako obstajajo inkubatorji, ki nadzorujejo temperaturo, vlago in stanje CO2. Nekateri so bolj primerni za vzdrževanje nizkih, spet drugi pa višjih temperatur. Na trgu so tudi taki, ki zgolj uravnavajo sobno temperaturo ali pa dovoljujejo več lastnosti.

Ker so za vsak laboratorij potrebe različne, je zato treba dobro preveriti, da bo izbira inkubatorjev primeren za dejavnost, s katero se ukvarjate. Z izbiro napačnega inkubatorja je namreč kakršnokoli testiranje problematično, saj v inkubatorju ne bodo primerne razmere.

Inkubatorji so generalno izdelani na približno enak način. Najbolj pomemben je notranji prostor, ki je izoliran. Tja se položijo vsi primerki. Zaprejo se s vrati, ki so neprodušna, da ven in noter ne uhaja nekontroliran zrak. Da se vidi, kaj se dogaja v notranjosti, so vrata praviloma steklena, sicer pa je sam inkubator izdelan iz nerjavečega jekla. Dodano inkubatorju so različni filtri, ki poskrbijo, da je inkubatorju le kontroliran zrak, ki omogoči realne rezultate.