S postavitvijo lastne sončne elektrarne se osvobodite skrbi glede naraščajočih cen električne energije. Sončna elektrarna omogoča zmanjšanje mesečnih stroškov in pridobitev nadzora nad svojimi finančnimi odhodki. Sončna elektrarna vam omogoča dostop do brezplačnega in popolnoma čistega vira energije v neomejenih količinah. S tem ne le zmanjšate svoje račune za elektriko, temveč tudi koristite energijo iz obnovljivega vira, kar ima pozitiven vpliv na vaše finance in okolje. S trajnostno odločitvijo za postavitev lastne sončne elektrarne aktivno sodelujete pri ohranjanju okolja. Zmanjšajte svoj ogljični odtis in prispevajte k čistejšemu planetu, hkrati pa uživajte v neodvisnosti od tradicionalnih virov energije.

Sončna elektrarna

Cena sončne elektrarne

Najpogostejši faktor, ki vpliva na ceno lastne sončne elektrarne, je njena proizvodna moč. Cene ponudnikov so običajno povezane z močjo proizvajanja sončne energije, ki je najpogosteje izražena v kWp. Različne moči, kot so 10 kWp, 5 kWp ali 1 kWp, so pogosto ključne točke pri določanju cen. Kljub proizvodni moči bo sončna elektrarna bistveno prispevala k neodvisnosti od javnega električnega omrežja, pokrivajoč glavne električne potrebe gospodinjstva za več desetletij. Učinkovitost sončne elektrarne je odvisna tudi od usmerjenosti in nagiba sončnih panelov na objektu.

Večja površina omogoča namestitev več panelov, kar vpliva na celotno proizvodno moč. Kvaliteta proizvajalca in izkušnje montažerja lahko vplivajo na ceno, a hkrati zagotavljata zanesljivo delovanje. Večji sistem z več paneli običajno pomeni višjo ceno, vendar hkrati tudi večjo proizvodnjo. Kvaliteta uporabljenih materialov vpliva na trajnost in učinkovitost sončnih panelov.

Kako znižati ceno pri izgradnji lastne sončne elektrarne?

Investicija v lastno sončno elektrarno se morda zdi zastrašujoča, vendar lahko zmanjšate začetne stroške. Eko sklad omogoča subvencije, trenutno v višini 50 evrov na vsak kilovat inštalirane moči. S temi sredstvi se bo vaša naložba povrnila hitreje, pogosto v 7-8 letih. Izogibajte se skušnjavi, da bi zmanjšali ceno z izbiro nižje kakovosti opreme ali z izbiro nekvalificiranih montažerjev. Pri dolgoročnih investicijah v energijo je kakovost ključnega pomena. Slaba kakovost opreme in montaže lahko privede do nezadovoljstva in dolgoročnih težav, zato je bolje izbrati kakovostne rešitve.

Sončna elektrarna z močjo 12 kWp predstavlja impresivno energetsko rešitev, ki omogoča namestitev na površino približno 70 kvadratnih metrov. S svojo letno proizvodnjo 11.000 kWh električne energije zadovolji potrebe povprečne slovenske stanovanjske hiše. Sončna elektrarna moči 12 kWp ne pokrije le osnovne potrebe po električni energiji, ampak omogoča tudi učinkovito dodatno ogrevanje vašega doma. S tem se praktično izognete skrbi glede pomanjkanja električne energije na različnih področjih vašega doma. Razpon cen sončnih elektrarn moči 12 kWp sega od 13000 do 14000 evrov.

Življenjska doba povprečne sončne elektrarne je približno trideset let, odvisno od posameznih primerov. Za postavitev sončne elektrarne s proizvodno močjo do 5 kWp boste potrebovali približno 35 kvadratnih metrov ustrezno osončene površine. Namestitev take sončne elektrarne zadostuje za oskrbo navadne stanovanjske hiše, še posebej, če uporabljate nizkoenergijske sisteme ogrevanja. Sončna elektrarna takega obsega stane običajno med 9000 in 11000 evri.

Cena sončne elektrarne moči 1 kWp

Z zagonom lastne sončne elektrarne lahko stroške oskrbe doma zmanjšate za kar 75 odstotkov, kar pomeni visoko stopnjo energetske neodvisnosti. Sončna elektrarna s proizvodno močjo 1 kWp lahko v enem letu proizvede 1100 kWh električne energije. Če bo to zadostovalo za vašo hišo, je odvisno od potreb vašega gospodinjstva. Čeprav taka sončna elektrarna ne bo pokrila celotne porabe električne energije, bo kljub temu znatno zmanjšala stroške. Cena sončne elektrarne te moči se giblje med 1500 in 2000 evri, odvisno od modela, porekla in kakovosti izdelave.

Razvoj sončnih elektrarn v Sloveniji

Postavitev sončne elektrarne postaja v Sloveniji izjemno priljubljen trend, ki se odraža v nenehnem izboljševanju izdelave in širjenju ponudbe domačih proizvajalcev. Izkušnje dolgoletnih uporabnikov, ki zaupajo sončni energiji, potrjujejo vrednost te investicije. Polikristalne sončne celice veljajo za cenovno ugodnejše, z izkoristkom od 13 % do največ 15 %. Monokristalne sončne celice so nekoliko dražje, a tudi učinkovitejše, z izkoristkom od 15 % do 17,5 %. Za tiste, ki želijo še več, so na voljo prestižni sledilni moduli, ki povečajo izkoristek, vendar se odražajo v višji nabavni ceni.

Dobra novica za vse prebivalce Slovenije je, da je skoraj celotna država dovolj osončena, kar pomeni, da je primerna za namestitev sončne elektrarne. Tudi Primorska, ki je znana po sončnih dneh, ima le 15 odstotkov več sončnih dni od slovenskega povprečja. Ključni dejavniki za odločitev o namestitvi sončne elektrarne pa so velikost, orientacija in naklon strehe ter odsotnost senc, ki bi lahko vplivale na učinkovitost.

Optimalna orientacija je na jugu, jugovzhodu ali jugozahodu, s streho, ki ima naklon med 20 in 60 stopinjami. Kljub manjšim odstopanjem od teh parametrov je postavitev še vedno smiselna, le z nekoliko manjšo učinkovitostjo. Pomembno je tudi preveriti, ali streha zdrži konstrukcijo sončnih panelov ter da ni ovir, ki bi lahko ustvarjale senco.