Smrekovo mazilo – uporaba po potrebi. Preverite kako pravilno uporabljati smrekovo mazilo na tej spletni strani. Smrekova smola je gosto tekoč izloček smreke. Izloča se preko specializiranih struktur, ki se nahajajo tako v notranjosti debla, kot tudi na njegovi površini. Njena kemijska sestava se je začela odstirati šele z razvojem spektrometrije in kromatografije, poznavanje mehanizmov, s katerimi drevesa izločajo, pa z razvojem elektronske mikroskopije in njene uporabe v botaniki.

Smrekova smola je sestavljena iz preko 80 različnih organskih spojin. Za smolo iglavcev danes vemo, da je sestavljena iz hlapnega dela pretežno iz monoterpenov, ki igrajo pomembno vlogo pri obrambi pred insekti in patogeni ter iz nehlapnega dela, ki sestoji iz diterpenskih kislin.

 smrekovo mazilo uporaba

Za smrekovo mazilo uporaba je vsestranska. V slovenskem prostoru so kmetje izdelovali različne pripravke iz smrekove smole in smrekovo mazilo na različne načine. Uporaba je bila vsestranska, predvsem pa so z njimi zdravili mastitis pri kravah, za zdravljenje ran ter različnih bolezni pri živini in ljudeh. V nekaterih slovenskih regijah so čisto smolo iglavcev, predvsem jelke, macesna in smreke imenovali »pilpuh«. Nabirali so sveže kapljice smole ter jo uporabljali za zdravljenje turov, ran, artritisa in mnogo tegob. Da smrekova smola učinkuje na mišice, telesno odpornost ter na kožne bolezni, izpuščaje in rane, pa je pisal tudi slovenski zeliščar pater Simon Ašič.

V ljudskem zdravilstvu moderne dobe se je izročilo ohranilo in ljudje dobro poznajo smrekovo mazilo. Uporaba obsega zdravljenje odrgnin, artritisa, turov, opeklin, prehlada, tuberkuloze, kašlja, driske in drugih prebavnih motenj, glavobola, vnetij grla, revmatizma, tumorjev in ran. Smrekovo mazilo – uporaba za zunanjo uporabo, kot mazilo je zelo učinkovito.

Smrekovo mazilo uporaba za več namenov. Smrekovo mazilo kožo neguje površinsko in globinsko, krepi njen obrambni mehanizem ter spodbuja njeno delovanje in prekrvavitev. Za močnejši učinek priporočajo uporabo Smrekovit obloge. Smrekovo mazilo, uporaba na koži neguje in zdravi kožo. Smrekovo mazilo je narejeno večina iz ekoloških sestavin in ročno.