Vrsta oken, ki so izdelana iz polivinilklorida, ki je močan in trpežen material, se imenuje PVC okna. PVC okna so priljubljena izbira za stanovanjske in poslovne objekte, saj so nezahtevna za vzdrževanje, energetsko učinkovita in cenovno ugodna. Podrobneje si oglejmo prednosti oken iz PVCja.

PVC okna

Prednosti PVC oken

PVC okna so nezahtevna za vzdrževanje, saj jih ni treba barvati kot je treba lesena okna. Okna iz PVCja so tudi odporna proti gnitju, poškodbam zaradi insektov in koroziji. Okna iz PVCja so energetsko učinkovita, saj zagotavljajo dobro izolacijo pred vročino in mrazom. To pomeni, da bodo vaši stroški ogrevanja in hlajenja nižji, če boste imeli doma ali v pisarni nameščena okna iz PVC. Okna iz PVC so stroškovno učinkovita, saj imajo daljšo življenjsko dobo kot druge vrste oken. Okna iz PVC imajo tudi manjši vpliv na okolje kot druge vrste oken, saj jih je mogoče reciklirati.

PVC ali polivinilklorid je vrsta plastike, ki se uporablja v najrazličnejših aplikacijah. Je močan in trpežen, zato je priljubljena izbira za vrsto aplikacij. PVC je izdelan iz etilena in klora. Etilen je ogljikovodik, ki ga pridobivamo iz zemeljskega plina ali nafte. Klor se pridobiva z elektrolizo natrijevega klorida, ki ga najdemo v morski vodi. PVC je lahko tog ali prožen, odvisno od načina izdelave. PVC je poceni material, s katerim je enostavno delati. Lahko ga režemo, lepimo, vrtamo in oblikujemo v različne oblike. Odporen je tudi na kemikalije.

Vzdrževanje PVC oken

PVC okna so odličen dodatek k vsakemu domu. So trpežna, energetsko učinkovita in enostavna za čiščenje. Vendar pa kot vse stvari zahtevajo nekaj vzdrževanja, da bodo videti kar najbolje. Tukaj je nekaj nasvetov o tem, kako vzdrževati okna iz PVCja. Ena od najboljših lastnosti PVC oken je, da jih je zelo enostavno čistiti. Okvire in steklo lahko obrišete z blago raztopino vode in mila. Za močnejše madeže lahko uporabite raztopino kisa in vode. Pazite le, da okna nato sperete s čisto vodo, da kis ne poškoduje obloge. Okna morate očistiti vsaj enkrat na mesec, da preprečite nabiranje umazanije. Če živite na območju z veliko cvetnega prahu ali prahu, jih boste morda morali čistiti pogosteje.

Če iščete okna, ki so močna, trpežna in enostavna za vzdrževanje, so okna iz PVCja prava izbira za vas. Okna iz PVC-ja so priljubljena izbira za številne lastnike stanovanj, saj ponujajo dobro kombinacijo cene in trajnosti.