Simptom, oziroma pokazatelj resne bolezni so lahko tudi mrzle noge. Za morebitne mrzle noge je lahko kriva slaba prekrvavitev. Vsi smo se že kdaj srečali z občutkom ko naših nog kar ne moremo ogreti. Sladkorni bolniki morajo biti še posebej pozorni na delovanje svojega telesa, saj je lahko slaba prekrvavitev nog pokazatelj resne okvare.

Sladkorna bolezen je okvara našega živčevja, do česar pride zaradi dalj časa trajajočega visokega krvnega sladkorja, saj v tem primeru telo ne proizvaja dovolj inzulina ali pa se nanj ne odziva pravilno. Poznana nam je sladkorna bolezen tip 1 in 2, ter sladkorna bolezen v času nosečnosti.

Lahko rečemo, da nam občutek mrzlih nog povzroča prav diabetična polinevropatija. To pomeni, da ima bolnik občutek mrzlih nog v resnici pa so le te tople. Omenjene mrzle noge, pa niso edini pokazatelj morebitne diabetične polinevropatije, pojavljajo se tudi mravljinci, občutljivost na dotik, boleče zbadanje, gluhost nog možna pa je tudi izguba ravnotežja, občutek stiskanja nogavic, goreče in pekoče bolečine.

Zgodnja diagnoza je ključna za vse nadaljnje obravnave, saj se stanje lahko hitro poslabša. O vseh spremembah, ki jih opazite pri svojem telesu se posvetujte s svojim izbranim zobozdravnikom, ki vam bo znal ustrezno pomagati. Pomembno je vedeti, da mrzle noge niso le pokazatelj mraza v zimskih razmerah ampak o lahko del resnega obolenja. V kolikor bo vaš osebni zdravnik posumil na polinevropatijo vas bo nemudoma poslal na EMG, kej vam bodo izmerili hitrost prevajanja po senzoričnih in motoričnih živcih. V kasnejšem obdobju se z omenjeno napravo meri morebiten napredek bolezni.

Pri zdravljenju diabetične polinevropatije, katere so lahko pokazatelj tudi mrzle noge, je potrebno najprej uravnati osnovno bolezen, ki je v tem primeru diabetes. Osnova za uspešnost obravnave je zdrav način življenja, veliko gibanja, zdrave prehrane ter jemanje vitamina B-kompleks. Poskrbite zase in za svoje zdravje saj je to najboljša naložba v vašem življenju.