Ljudje se za poravnavo zob odločajo zaradi različnih razlogov. Na portalu eZobozdravnik pojasnjujejo, da so krivi zobje med številnimi različnimi dejavniki najpogostejši razlog za uporabo ortodontskih aparatov Invisalign, Orthocaps in Clear Aligner. V ortodontski praksi se še vedno največkrat nameščajo klasični kovinski aparati, ki jih poznamo že desetletja. To predvsem velja predvsem za mlajšo populacijo, ki si aparat namestijo na stroške zdravstvene zavarovalnice. A v tem prispevku bomo govorili predvsem o nevidnih zobnih aparatih.

invisalign

Invisalign je postal svetovna uspešnica v ortodontiji. Predvsem pri odraslih je iz leta v leto bolj popularen in je pravzaprav postal sinonim oziroma drugo ime za snemljive prozorne opornice za poravnavo zob. Toda če ste pomislili, da je to edini takšen sistem, ste se zmotili. Kljub precej strogim konkurenčnim klavzulam so se z leti pojavili tudi drugi sistemi za poravnavo krivih zob.

V Sloveniji se poleg Invisaligna največkrat pojavlja sistem Clear Aligner, znana sistema pa sta denimo še ClearCorrect in Orthocaps. ClearCorrect je svoj prvi izdelek izdelal leta 2006 in snemne opornice izdeluje v Teksasu. ClearSmile opornice pa so britanske snemne opornice.

Vsi sistemi so si med seboj podobni in tudi postopek dela pri ortodontih je podoben. Začne se s pregledom, kjer vam opravijo odtis zob ali vam to opravijo s posebnim skenerjem. Tu ima Invisalign že določeno prednost, saj je razvil lastne skenerje, ki so jih poimenovali iTero.

Tistim, ki je manj pomembno, katero blagovno znamko alignerja nosijo, ter želijo prihraniti nekaj denarja, je torej na voljo več različnih rešitev. Tudi druge opornice praviloma lahko dosežejo učinkovitost premium blagovne znamke Invisalign, ob nekoliko nižji in ugodnejši ceni.

Pri Clear alignerju je med zdravljenjem potrebno večkratno odtiskovanje vmesnega položaja zob, zato je namenjen le korekciji manjših in srednjih ortodontskih nepravilnosti.

Pri Invisalignu je morda še največja prednost, da lahko s pomočjo računalniške simulacije ortodont optimalno načrtuje celotno ortodontsko terapijo. V posebnem računalniškem programu se lahko med seboj primerjajo različne variante premikanja krivega zobovja. Tako si pacient že pred začetkom zdravljenja ogleda potek ortodontske terapije in končni izgled njegovega novega nasmeha, kjer zobje ne bodo več krivi, ampak lepo poravnani. To pa je ob res elegantnem pakiranju in drobnih malenkostih, ki so, kot pravimo »izdelani u nulo«, ena najpomembnejših prednosti Invisaligna.