Se tudi vi večkrat zalotite, da nenadoma zahrepenite po neki točno določeni hrani, pa čeprav ste se ravnokar najedli? Potem ste na pravem mestu, saj nas v tem članku zanima, ali veste, kaj je to “craving”?

»Craving« bi lahko iz angleščine preprosto prevedli kot »želja«, a ta izraz se uporablja za označevanje stanja, ko nenehno hrepenimo po neki hrani. Lahko gre za točno določeno hrano ali pa pač na splošno za hrano – lahko je sladka, slana, mastna ipd. In zakaj pride do tega, da hrepenimo po neki hrani? Pogosto je to posledica uživanja hiperokusne hrane, pomanjkanja hranil, lahko nam je dolgčas in začnemo fantazirati o hrani, tudi naše samoomejitve (restrikcije v prehrani) dostikrat povzročijo, da še bolj hrepenimo po neki hrani – prepovedane stvari so vedno najslajše. T. i. cravinge lahko sproži tudi pomanjkanje spanja, dolgotrajna izpostavljenost stresu, določena zdravila, hormonske spremembe med menstrualnim ciklom in celo oglasi s hrano (kot tudi razni kuharski šovi). Močni želji po hrani se lahko izognete, ali pa jo vsaj omilite, z določenimi ukrepi. Za začetek lahko poskrbite za uravnoteženo prehranjevanje, si ustvarite nekakšno redno rutino prehranjevanja, kar se da zmanjšate količino zaužite procesirane hrane, ki vsebuje veliko sladkorja, soli in maščob, prenehate gledati kuharske šove in ostale kanale (tudi družabna omrežja), ki prikazujejo hrano. Hrepenenje po hrani je dostikrat naučeno vedenje, zato lahko z različnimi tehnikami poskrbimo, da se tega odvadimo – z veliko volje in truda vam bo prej ali slej uspelo. Omenili smo le nekaj načinov, kako se znebiti cravingov, ker pa je vsako telo drugačno, ni nujno, da bo karkoli od naštetega delovalo pri vas, zato je potrebno poskusiti različne metode. Za nasvet lahko povprašate tudi osebnega zdravnika.

craving

Tudi vi hrepenite po hrani?

Cravingi ali hrepenenje po hrani se lahko pojavijo zaradi različnih dejavnikov, včasih gre le za naučeno vedenje, vsekakor pa morate znati najti način, da se tega hrepenenje znebite. To velja sploh za tiste, ki želite izgubiti telesno težo.