V zadnjem desetletju smo priča nenehnemu napredku tehnologije, ki vpliva na vsakodnevno življenje. Ena izmed inovacij, ki je v zadnjem času pridobila na priljubljenosti, je robotska kosilnica. Če ste lastnik večje zelenice zagotovo dobro veste koliko časa namenite košnji. Zakaj ne bi izkoristili možnosti, ki jih prinašajo robotske kosilnice? S tem bi prihranili čas in se posvetili drugim dejavnostim, medtem ko bi vaša zelenica ostala lepo urejena, povsem brez vaše pomoči. V nadaljevanju si preberite 8 prepričljivih razlogov, zakaj bi se morali odločiti za robotsko kosilnico.

Eden od pomembnih razlogov za nakup robotske kosilnice je zagotovo prihranek vašega prostega časa

1. Prihranitev časa za druge aktivnosti

Eden od pomembnih razlogov za nakup robotske kosilnice je zagotovo prihranek vašega prostega časa. Z nastavitvijo urnika košnje lahko robotske kosilnice opravijo delo ponoči ali ko ste v službi. Tako boste imeli več časa za druge dejavnosti ali za druženje s svojimi najdražjimi. Inovativne robotske kosilnice priznanega švedskega proizvajalca Husqvarna® skrbno vzdržujejo vaš vrt ali preoblikujejo vašo zelenico v pametni vrt. Sledenje delovanju teh naprav je povsem preprosto preko aplikacije Automower® Connect. Z enim samim klikom lahko upravljate s kosilnico in jo po potrebi preusmerite, kar vam omogoča popoln nadzor nad urejanjem vašega vrta.

2. Robotske kosilnice kosijo učinkovito 365 dni

Da, robotske kosilnice res delujejo. Trava raste različno hitro, odvisno od vsebnosti hranil na različnih območjih vaše trate. Košnja samo enkrat na teden lahko vpliva na pojav gostih ali redkih, zlasti v toplejših mesecih. Robotske kosilnice pa vam s pogostejšo košnjo zagotovijo enakomeren videz vaše travnate površine. Številne robotske kosilnice imajo funkcijo samodejnega spiralnega reza, ki prepozna debelejše zaplate in temu območju nameni dodaten čas košnje. To pomeni, da bo vaša trata vedno urejena in enakomerno pokošena.

3. Robotske kosilnice so tihe

V primerjavi z glasnimi tradicionalnimi kosilnicami so robotske kosilnice izredno tihe, saj njihov hrupni nivo znaša le okrog 70 dB. Njihove manjše rezalne enote in lahke britvice zahtevajo manjšo moči motorja kot električne kosilnice, kar jim omogoča skoraj tiho delovanje. Ker vam ni treba skrbeti, da bi motili sosede, lahko robotske kosilnice pustite delovati tudi ponoči, ne da bi pri tem komu kratili spanec. Večina kosilnic ima vgrajene funkcije proti kraji, tako da lahko povsem mirno spite, medtem ko skrbi za košnjo travnika. To pomeni, da lahko robotske kosilnice trato kosijo kadarkoli brez skrbi, da bi motile vas ali sosedov.

4. Energetsko učinkovite

Večina sodobnih robotskih kosilnic deluje na baterije, kar pomeni, da so energetsko učinkovite. Poleg tega imajo pametne funkcije, kot je samodejno vračanje na polnilno postajo, ko je baterija skoraj prazna. To zagotavlja, da je naprava vedno pripravljena na delo.

5. Manjša poraba goriva

Zaradi svoje velikosti in učinkovitosti porabijo robotske kosilnice manj goriva kot tradicionalne kosilnice na bencin ali električne kosilnice. To ne samo zmanjšuje stroške vzdrževanja, ampak so tudi okolju prijazne.

6. Robotske kosilnice zahtevajo malo vzdrževanja

Robotske kosilnice ne potrebujejo olja za menjavo, plina za dolivanje, ni čepov za zamenjavo. Občasno je potrebna odstranitev cevi iz podvozja, menjava rezila enkrat ali dvakrat na leto in menjava baterijo  2-4 leta. Skratka, robotske kosilnice zahtevajo malo vzdrževanja.

7. Pametne funkcije in nastavitve

Večina sodobnih robotskih kosilnic je opremljena s pametnimi funkcijami, kot so senzorji za izogibanje oviram, GPS sledenje in možnost upravljanja prek mobilne aplikacije. Te funkcije omogočajo natančno in enostavno upravljanje naprave. Na primer, če se odpravljate na potovanje, lahko kosilnico ročno ugasnete ali nastavite čas, ko želite, da se košnja nadaljuje.

8. Enostavna namestitev in uporaba

Robotske kosilnice so običajno enostavne za namestitev in uporabo. Večina jih ima jasna navodila, ki omogočajo hitro nastavitev. Po prvem nastavitvenem postopku je uporaba preprosta, kar omogoča udobno in brezskrbno upravljanje.

Pomemben kriterij za izbiro robotske kosilnice igra velikost travnate površine, saj se modeli med seboj razlikujejo glede na doseg. Ob tem je potrebno upoštevati tudi težavnost terena in naklon

Izberite ustrezno robotsko kosilnico

Pomemben kriterij za izbiro robotske kosilnice igra velikost travnate površine, saj se modeli med seboj razlikujejo glede na doseg. Ob tem je potrebno upoštevati tudi težavnost terena in naklon. Husqvarna Automower® je zasnovana tako, da lahko brez težav doseže tudi višje ležeče površine in delo odlično opravi tudi na ožjih prehodih. Robotske kosilnice, ki ne ustrezajo terenu in naklonu, se bodo namreč hitreje obrabile in jih boste morali pogosteje menjati.

Nakup robotske kosilnice ni le naložba v udobje, ampak tudi v bolj urejen in privlačen vrt. S sodobno tehnologijo postaja skrb za zelenico vse bolj avtomatizirana, kar nam omogoča več časa za uživanje v življenju.