Peleti so za zimo najboljše ogrevanje, ker so poceni in kalorični, zato se z njimi lahko ogrevate nizko temperaturno za talno ogrevanje ali visoko temperaturno za radiatorje in sanitarno vodo. Primerjavo med peleti najdete na tej povezavi https://www.peleti-ceneje.si/. Nizkoenergijske hiše potrebujejo nizko temperaturno ogrevanje, starejše hiše pa visoko temperaturno, ker so drugače mrzle in ponavadi tudi imajo večje izgube toplote v okolje. Kakovostni smrekovi peleti so  odlična izbira, investicija začetna v peč je majhna, ogrevanje pa je avtomatsko glede na to, na koliko nastavite termostat. Ne potrebuje posebnega vzdrževanja, občasno se samo odstrani pepel.

peleti

Ogrevanje s peleti je možno za velike stavbe, prostore, hale, skladišča in proizvodnjo kot tudi za hiše, bloke in stanovanja. Lahko nabavite tonske vreče ali pa majhne vreče po 15 kg, če nimate dovolj prostora za skladiščenje in vam jih dobavljajo sproti. Najbolj pomembno pri peletih pa je, kako so narejeni in iz česa, ker niso vsi kakovostni. Na trgu boste našli tudi izjemno poceni pelete, ki so mešani z nečistočami, lubjem in drugimi lesovi, ki ne gorijo dobro, hkrati pa se lahko zgodi, da niso posušeni dobro.

Smrekovi peleti so najboljši, ker je smreka tak les, ki ima smolo in gori odlično brez tlenja, ne pušča za seboj veliko pepela, učinkovitost in moč teh peletov je največja, kot tudi kaloričnost. Moraj obiti tudi dobro posušeni, odvesti morajo dovolj vlage iz njih, da gorijo, česar ne storijo vsi proizvajalci. Morajo biti tudi iz čistega smrekovega lesa, ponavadi gre za odpadno žaganje, ki bi končalo na smetišču.

Smrekovi peleti kakovostne proizvodnje vam bodo naredili čisto veselje s tem, da boste imeli res dobro ogreto stanovanje, kar je v teh mrzlih in vlažnih dneh nujno. Če boste kdaj naleteli na slabe pelete boste zagotovo vedeli, kaj pomeni, da imate kakovostne, pa tudi, če so malenkost dražji. Ogrevanje na pelete je tako poceni, da ga ni cenejšega ogrevanja.