V zobozdravstvu se rentgenska slika, ki zajema obzobno kost, vse zobe, sinuse ter nosno votlino imenuje ortopan. Za skrite bolezni v zobozdravstvu ni boljšega načina odkrivanja in je tako nenadomestljiv že dolga desetletja. Posname se z napravo imenovano ortopantomograf, ki zobozdravniku priskrbi ortopan s pomočjo katerega lahko ta opazi kostne spremembe, zobni karies ter spremembe sinusov.

ortopan

Za kreiranje zob, ortopantomograf uporabi rentgenske žarke. To je elektromagnetno valovanje, ki ima valovno dolžino med 30 in 30 kPHz, kar jih postavi med valovno dolžino UV žarkov in gama žarkov. Ortopan torej zajema vse zobe, skupaj z obema čeljustima, nosno votlino in sinusi. Ob samem zajemanju slike, je pacient izpostavljen manjši količini rentgenskih žarkov, ki pa se lahko primerjajo z večdnevno izpostavljenostjo sevanju, ki ga že drugače prejmemo iz okolja. Sami zobje so ortopanu videti svetlejši od vsega drugega. Razlog za to je, da skozi njih prodre le manjša količin rentgenskih žarkov. Spremembe v gostoti kosti, infekcije in karies pa so na zajeti sliki videti dosti temneje, ker so manj gosti kot zobje. ki jih obdajajo. Veliko od teh stvari pri navadnem zobozdravniškem pregledu ni vidnih, kar naredi ortopan toliko bolj pomemben, saj lahko razkrije številne stvari. S tako sliko lahko zobozdravnik pridobi ogromno informacij in tudi odkrije nekaj, kar nujno potrebuje zdravljenje. Ortopan se lahko uporablja za rutinsko diagnostiko za prve preglede, za oceno izgube zob, pri poškodbi, za planiranje posegov, za odkrivanje nepravilno izraščenih zob, za načrtovanje popravil, za odkrivanje poškodbe kosti in zobne gnilobe ter še mnogo drugih stvari.

Ortopan je še danes izjemno uporaben način slikanja zob, ki vsak dan pomaga zobozdravnikom okvirno oceniti stanje naših zob. Ker lahko s pomočjo otropana vidi vse zobe, vključno s čeljustima in nosno votlino, lahko tako nemoteno v eni sliki pregleda vse zobe, od njihove strukture  do zobnih korenin in obzobnega tkiva.