Retencija igra ključno vlogo v ortodontiji, ko gre za doseganje in ohranjanje pravilno poravnanih zob po odstranitvi ortodontskih aparatov. Gre za fazo zdravljenja, ki sledi aktivni ortodontski terapiji in pomaga preprečiti morebitno ponovno premikanje zob. Mnogi ne vedo kdaj pride na vrsto retencija? Zobni aparati so učinkovito orodje za dosego popolnega nasmeha, vendar je retencija ključna za ohranjanje doseženih rezultatov.

retencija

Obstajata dve glavni vrsti retencije: odstranljiva in fiksna. Odstranljiva vključuje nošenje posebnih naprav, medtem ko fiksna vključuje trdno pritrjen tanek žični sistem na zadnji strani zob. Retencijo je priporočljivo nositi po celotnem določenem obdobju po odstranitvi ortodontskega aparata, da se prepreči morebitno vračanje zob v prejšnje položaje.

V svetu ortodontije je retencija ključnega pomena za ohranjanje lepega in zdravega nasmeha. Z rednim upoštevanjem navodil zobozdravnika in doslednim nošenjem retencijskih naprav pacienti zagotavljajo, da ostanejo rezultati ortodontske terapije trajni. Ni le zaključna faza zdravljenja, temveč nujen korak k dolgoročni retenciji pravilno poravnanih zob.

Poleg ohranjanja estetskega videza ima tudi funkcionalno vlogo pri vzdrževanju pravilnega ugriza. Pripomore k stabilnosti in pravilni porazdelitvi sil med zobje, preprečuje nenadno premikanje in ohranja doseženo ortodontsko korekcijo. V primerih, ko pacienti zanemarijo nositi retencijske naprave, se lahko pojavi težava ponovnega premikanja zob, kar lahko zahteva dodatne ortodontske posege.

Retencija se uporablja ne samo po končanem zdravljenju z zobnimi aparati, temveč tudi v drugih ortodontskih situacijah. Na primer, po ortodontskih operacijah ali kirurških posegih za korekcijo čeljustnih nepravilnosti se prav tako priporoča uporaba retencijskih naprav. To zagotavlja optimalno celjenje in stabilnost rezultatov posega.

V ortodontiji je tovrstno zdravljenje ključnega pomena za trajno ohranjanje nasmeha in funkcionalnosti zob. Redni obiski pri ortodontu in skrbno upoštevanje navodil glede nošenja retencijskih naprav so ključnega pomena za uspešno zaključeno ortodontsko zdravljenje. Ne glede na vrsto ortodontske terapije je retencija nepogrešljiv del postopka, ki zagotavlja dolgoročno zdravje in zadovoljstvo pacientov. Zato bodite na to pripravljeni ko boste sneli zobni aparat.