Parodontoza je zahrbtna bolezen, ki je ne opazite, preden ni prepozno, zato si oglejte vse o njej pa na https://luxdental.si/paradontoza/ in ugotovite, ali nimate simptomov zaradi katerih lahko ostanete brez vseh zob ne da bi vas kaj bolelo. Dejansko je parodontoza ozdravljiva, če jo zobozdravnik opazi pravočasno in vas zdravi na pravilen način, pri tem pa morate vi seveda sodelovati v polni meri, drugače ne bo uspeha, ker si morate prati zobe redno in pravilno ter vzdrževati ustno higieno.

parodontoza

Simptomi parodontalne bolezni so rdeče, otekle in umaknjene dlesni, majavi zobje in slab zadah. To je lahko znak, da je parodontoza v vaših ustih prisotna. Dejavniki tveganja so nekatere bolezni, na primer sladkorna bolezen, višja starost in kajenje. Če imate parodontalno bolezen, vas bo zobozdravnik morda napotil k parodontologu, zobozdravniku, ki je specializiran za zdravljenje te bolezni. Brez ustreznega zdravljenja lahko parodontoza povzroči izgubo vseh zob.

Če te bolezni nimate, jo lahko preprečite tako, da ščetkate zobe dvakrat na dan in zamenjajte zobno ščetko na en do največ tri mesece. Uporabljajte tudi zobno nitko in medzobne ščetke. Jejte dobro uravnoteženo prehrano in omejite prigrizke med obroki. Redno obiskujte svojega zobozdravnika za čiščenje zob in ustne preglede, to storite na pol leta ali vsaj enkrat letno. Če je mogoče, opustite kajenje.

Parodontoza je lahko tudi manifestacija resnejših bolezni. Poskrbite, da obiščete svojega zdravnika, da izključi sladkorno bolezen, anemijo, levkemijo ali druge bolezni delovanja belih krvnih celic in bolezni srca. Vedno je priporočljivo, da se pred uporabo dodatkov posvetujete s kvalificiranim zdravnikom za naravno zdravje. Vaš zdravnik bo zagotovil, da so dodatki, ki jih jemljete, indicirani za vas in da ne bodo negativno vplivali na zdravila, ki jih jemljete. Pri tej bolezni je pomembno, da uživate dosti vitaminov C, E in A. Ne sme vam manjkati tudi selena in cinka. Če opazite krvavitve dlesni ali zadah iz ust, obiščite zobozdravnika, da vas pregleda in izključi to zahrbtno bolezen. Odstranil vam bo zobni kamen in žepke in spet bo vse v redu.