Vprašanje, kakšen vpliv ima kakovostno ležišče na kvaliteto spanca, je ključnega pomena za naše dobro počutje. Več si preberite na naslovu: www.zelenatrgovina.si/lateks-lezisca. Ležišča pod blagovno znamko Naturna, lastnik katere je Zelena trgovina, se ponašajo z brezhibnim ekološkim pristopom. Od začetka do konca so izdelana brez škodljivih kemikalij, kar vključuje formaldehid, pesticide, herbicide in insekticide. Kljub uporabi naravnih materialov ležišča zagotavljajo popolno prileganje telesu, udobje ter naravno in antialergijsko zaščito.

Kljub tradicionalni povezavi s spanjem na slami, sodobna realnost zahteva udobna in kakovostna ležišča. Zdrav spanec do polnoči je temeljnega pomena za obnavljanje telesa. Neprimerno ležišče ne le vpliva na kakovost spanca, temveč lahko povzroči tudi škodljive učinke neprespanosti ter prenosa škodljivih kemikalij na telo.

Ležišča

Ekološki materiali za najbolj priporočljiv spanec

Ekološki materiali so ključni tudi pri spanju. Čeprav je to pogosto povezano z višjo ceno, so ekološki materiali priporočljivi za ohranjanje zdravega spanca. Pri ležiščih pod blagovno znamko Naturna cene niso le konkurenčne, temveč v nekaterih primerih celo nižje od izdelkov drugih blagovnih znamk na trgu. Cenovna dostopnost je omogočena s kratkimi potmi in minimalnim številom posrednikov, od Gvatemale do Belgije ter do proizvodnje v Sloveniji.

Problematika materialov in obdelave v sodobnih ležiščih

Bolj kot sami materiali so problematične obdelave le teh. Sodobni materiali, ki se uporabljajo v ležiščih, postajajo vse bolj problematični zaradi intenzivnih obdelav. V letu 2014 je še posebej izstopal porast spojine formaldehida, ki je dokazano rakotvorna po podatkih WHO. Poleg tega se za zaščito pred pršicami uporabljajo insekticidi, medtem ko glavna sestavina poliestra, etilen glikol, lahko povzroči okvare ledvic in živčnega sistema. Tudi naravni materiali, kot je konvencionalni bombaž, so postali vir kemikalij, ki povzročajo alergijske reakcije kože, težave z dihanjem in občutek prehlajenosti.

Pomembnost izvora in proizvodnih pogojev pri ležiščih

Podobno kot pri hrani, tudi pri ležiščih postaja pomembno, od kje izvirajo in kako so transportirana ter skladiščena. Čeprav so v Evropi in deloma Afriki poostrili nadzor nad kemikalijami, to ne velja za izdelke iz Azije, kjer uporabljajo formaldehide v nenadzorovanih količinah. Dolge prevozne poti na kontejnerskih ladjah dodatno povečujejo dodajanje kemikalij, saj je potrebno izdelke zaščititi pred plesnijo, bakterijami in glodavci.

Posebnosti ležišč pod blagovno znamko Naturna

Ležišča pod blagovno znamko Naturna so edina v Sloveniji, ki so izdelana brez škodljivih kemikalij od začetka do konca. Narejena so v Sloveniji v lastni proizvodnji iz 100% naravnega lateksa in prevlek iz 100% ekološkega bombaža. Kljub prisotnosti naravnih materialov se popolnoma prilagajajo telesu, nudijo udobje ter zagotavljajo naravno anti-alergijsko zaščito. Kot edina lateks ležišča iz ekoloških materialov, izdelana v Sloveniji pod blagovno znamko Naturna, združujejo pozitivno energijo, skrb za okolje ter spoštovanje do ljudi, živali in narave.

Naravni materiali, zdravo spanje

Narejena so iz 100% naravnega lateksa, s prevleko iz ekološkega bombaža. Skrbno izbrani materiali in postopki obdelave, brez škodljivih kemikalij, zagotavljajo zdrav in varen izdelek za uporabnike. Različni tipi in trdote ležišč ponujajo popolno razbremenitev hrbtenice ter podporo telesu, prilagojeno vsakemu tipu postave in ne glede na lego spanja. Naturna sledi načelom Fair Trade, poslovanja brez posrednikov ter pravičnega oblikovanja cen. To omogoča, da so Naturna lateks ležišča na voljo po ugodnih in dostopnih cenah, brez kompromisov pri kakovosti. Poudarjajo transparentnost poslovanja, zagotavljajo kakovostno spanje ter prispevajo k trajnostnemu in odgovornemu življenjskemu slogu. Skrb za pravične cene in neposredno poslovanje brez posrednikov omogočata visoko kakovostna ležišča po dostopnih cenah.

Trajnostna pridelava kavčuka v Gvatemali

Celoten postopek izdelave kavčuka na Gvatemali sledi pozitivnemu ogljičnemu odtisu. Pridobivanje kavčuka poteka znotraj Rainforest organizacije (FSC), ki nadzoruje trajnostno rabo dreves. Drevesa rastejo na plantažah, preprečujejo izsekavanje gozdov in erozijo tal. Poudarek je na uporabi obnovljivih virov energije, kot sta vetrna in vodna energija.

Inovativna proizvodnja lateks jeder v Belgiji

Proizvodnja lateks jeder v Belgiji sledi načelom zaprtega vodnega kroga. Podjetje je prvo v Belgiji, ki uporablja ta inovativen pristop. Pri izdelavi lateks jeder se ne porablja pitne vode, hkrati pa ni izpusta odpadne vode v podtalnico, kar predstavlja pomemben korak v trajnostni proizvodnji.

Pravična trgovina z bombažem v Ugandi

Pridobivanje bombaža v Ugandi poteka po načelih pravične trgovine. Gojenje ekološkega bombaža združuje tradicionalna znanja s sodobno tehnologijo, kar omogoča pridelavo ekološkega bombaža visoke čistosti. Zagotavljanje finančne varnosti kmetom je del pristopa, ki podjetje zavezuje k etičnemu poslovanju. Cene izdelkov so pravično oblikovane in v nekaterih primerih celo nižje od izdelkov drugih blagovnih znamk na slovenskem trgu.