Lesni peleti so najcenejše ogrevanje izmed vseh ogrevanj in se dejansko splača. Če jih primerjamo z ogrevanjem na olje, boste na leto za povprečno hišo prihranili tudi 15 tisoč evrov, če se ogrevate s peleti. Na trgu so poceni lesni peleti in dražji iz smrekovine, ki os običajno dosti bolj kakovostni in super gorijo, ker so suhi in kompaktni. Drugi peleti imajo največkrat razne primesi, nečistoče in drug les, zato ne gorijo dobro. To pa pomeni, da ne bodo oddajali od sebe dosti kalorij in prostori ne bodo tako topli, kot bi morali biti. Gre pa za eno najčistejših oblik ogrevanja inj e ekološko ter  bio razgradljivo.

lesni peleti

Kakovostni lesni peleti so narejeni iz žagovine odpadkov smrekovega lesa. to pomeni, da se zaradi njih ne podirajo drevesa in se jih ne seka dodatno. Porabi se le odpaden les, ki bi ga dejansko zavrgli in bi v naravi strohnel, tako pa se porabi za kurjavo. Od sebe pa oddaja le toliko ogljika in co2, kolikor ga je med rastjo pridobilo drevo, tako da se samo  v naravo vrne to, kar je iz nje prišlo.

Kako pa se lesni peleti kupijo in shranijo? Če imate doma dosti prostora ali v poslovni stavbi, potem boste lahko kupili tonske vreče bio mase. Če pa nimate dovolj prostora, potem je najbolje, da kupujete vreče po 15 kg naenkrat. Tako boste prihranili na prostoru. Ogrevanje n biomaso je lahko avtomatizirano, tak oda vi nimate s tem nič dela, razen da odstranite pepel. Nekateri velikanski objekti kot so knjižnice in bolnišnice se ogrevajo prav s peleti. Lesni peleti zanje predstavljajo poceni in ekološko ogrevanje, kjer v kotlovnice dajo velike količine peletov, ki se samodejno nalagajo glede nato, koliko gori in kakšna je zunaj temperatura. Če iščete poceni in kvalitetno ogrevanje, ki bo vedno na voljo in ne zataji, so to peleti.