Kuhinja in jedilnica sta srce vsakega doma, prostora, kjer se med ustvarjanjem jedi ter prijetnim kramljanjem ob obedih tkejo družinske vezi. Običajno so ravno trenutki, ki jih preživljamo v objemu kuhinje in jedilnice, tisti, v katerih smo res prisotni in se posvečamo drug drugemu. Hrana združuje, to je dejstvo, zato je bistvenega pomena tudi okolje, v katerem se ob njej družimo.

K temu seveda pritiče prijetna, estetsko dovršena in kakovostna oprema, ki nas bo navdajala z mirom in sproščenostjo. Od pultov in kuhinjskih elementov pa do jedilne mize in stolov – vsa oprema za kuhinje in jedilnice igra ključno vlogo pri ustvarjanju idiličnega prostora za druženje, kuhanje ter uživanje hrane.

Se morda odločate za prenovo kuhinje in jedilnice ali pa ste ravno na točki, ko je čas za opremo teh prostorov v procesu izgradnje vašega novega domovanja? Izbira določenega stila in opreme zagotovo ni lahka, zato smo zbrali nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri odločitvah, ki zadevajo tako pomembno investicijo, kot je oprema kuhinje in jedilnice.

Kako izbrati ustrezne omarice, predale in police za maksimalen izkoristek prostora v kuhinji

Ste za romantični in starinski slog kuhinje ali vas navdušuje moderna oprema?

Pri izbiri omaric, predalov in polic vaše kuhinje (in jedilnice) upoštevajte:

 • Velikost in obliko prostora

Če bo kuhinja manjša, se boste morda želeli osredotočiti na visoke omare, ki omogočajo dober izkoristek sten. Če pa je vaša kuhinja večja, se dandanes vse več v osrednji prostor umešča kuhinjske otoke ali polotoke, ki ponujajo dodaten prostor za shranjevanje.

 • Vaše potrebe po shranjevanju

Pred izbiro omaric, predalov in polic se vprašajte, kaj vse želite v kuhinji shranjevati. Ali potrebujete veliko prostora za posodo, kozarce in pripomočke za kuhanje? Ali potrebujete veliko omaric za shranjevanje hrane? Ko boste poznali svoje potrebe, boste ustrezno opremo lažje izbrali.

 • Vaš osebni okus in slog

So vam všeč romantični in starinski slogi kuhinje ali se nagibate modernejšemu stilu? Prebrskajte splet za različne ideje in hitro boste našli primer vaše sanjske kuhinje. Ko se odločite, kakšen slog najbolj ustreza vašemu okusu, pričnite z izbiro ustreznih materialov (lesene omarice ustrezajo bolj klasičnim kuhinjam, kovinske ali steklene pa modernim).

 • Funkcionalnost in praktičnost

Predali in police naj bodo dovolj globoki, da boste lahko shranili več predmetov, hkrati pa naj bodo dovolj široki, da boste lahko dostopali do vsebine. Omare naj imajo tudi dobre ključavnice in tečaje, da se ne bodo poškodovale ali obrabile prehitro.

Izbor pohištva za jedilnico – upoštevajte svoje potrebe, stil in okus

Izbiro opreme za jedilnico naj narekujejo velikost prostora, vaš slog in funkcionalnost

Izbiranje pohištva kuhinje in jedilnice je vsekakor lahko poseben izziv, saj je pri tem nujno upoštevati več faktorjev:

 • Funkcionalnost
 • Udobje
 • Estetiko

Jedilnica bo skorajda osrednji del vašega doma, saj se tam zbira cela družina in ob raznih praznovanjih tudi ostali družinski člani ter prijatelji. Zato so udobje, prijetnost in funkcionalnost tega prostora še toliko bolj pomembni.

Pri izboru mize, stolov in drugih dodatkov vam svetujemo, da se sprva osredotočite na velikost vaše jedilnice, saj količina prostora vpliva na dimenzije jedilne mize in število stolov. Tako vam v primeru manjše jedilnice lahko odlično funkcionira okrogla ali ovalna miza (omislite si lahko tudi klop), če pa je jedilnica večja, pa bo naravnost fantastično izgledala velika miza z dodatnimi stoli za goste.

Ko ste se odločili za dimenzije, pa je na vrsti izbira stila, barv in materialov vaše opreme:

 • Upoštevajte stil in barvno shemo vaše kuhinje in jedilnice

Če imate tradicionalno jedilnico, izberite mizo in stole iz lesa z bogatimi detajli. Če pa je vaša jedilnica modernejšega stila, jo opremite z bolj minimalistično oblikovanimi kosi pohištva.

 • Razmislite o materialih

Materiali, ki jih izberete za pohištvo jedilnice, bodo vplivali na funkcionalnost in estetiko. Leseni kosi so klasični in trajni, medtem ko so kovinski bolj sodobni. Razmislite tudi o tkaninah za stole, pri katerih je izredno pomembno, da so enostavne za čiščenje.

 • Upoštevajte funkcionalnost

Miza in stoli morajo biti funkcionalni ter udobni. Miza naj bo dovolj velika, da lahko sprejme vse jedce in hrano, hkrati pa naj bo tudi dovolj stabilna. Stoli naj bodo udobni in dovolj visoki za jedilno mizo.

 • Ne pozabite na detajle

Dodatki, kot so svetila, preproge in dekorativni predmeti, lahko vaši jedilnici dodajo tisto piko na i. Za prijetno vzdušje dodajte svetila, za zaščito tal in občutek topline pa preprogo. Za pridih sanjske jedilnice pa ne pozabite še na vaš osebni pečat, ki ga lahko ustvarite s slikami in cvetličnimi aranžmaji.

Naj bodo bistvo vaše kuhinje in jedilnice udobje, toplina in najlepši spomini

Upamo, da vam bodo vsi nasveti v pomoč pri izbiranju vaše sanjske opreme za prenovo ali vgradnjo nove kuhinje in jedilnice – prostorov, kjer se bodo še dolgo pisali najlepši spomini.