Ste ravno sredi gradnje nove hiše ali pa bi morda radi nekoliko osvežili izgled že obstoječe hiše? Potem zagotovo razmišljate tudi o novi fasadi. Glede na vse podražitve, ki smo jim priča v zadnjih časih, pa vas verjetno zanima, kakšna je cena fasade v letošnjem letu. Da bo odločitev lažja in, da vas cena fasade ne bo presenetila, smo v nadaljevanju pripravili vse podrobnosti, ki jih morate vedeti preden se odločite za izvedbo nove fasade.

Na kaj je treba biti pozoren pred izdelavo fasade?

Kot prvo in tudi najpomembnejše, ko se odločate za novo fasado je to, da izberete ustreznega izvajalca. Le na tak način bo namreč končni izgled hiše točno takšen, kot ste si ga zamislili, fasada pa bo dolgo obstojna in kakovostna izvedena. Gre namreč za investicijo, ki bo z vami več let ali celo desetletij. Zato je izrednega pomena, da ste pred izdelavo fasade pozorni na to, da izberete kakovostne izvajalce in tudi kakovostne materiale.

Poleg izvajalca fasade dobro razmislite tudi o tem, kakšno izolacijo potrebuje vaša hiša ter kakšno barvo si želite. Nič ni narobe z nekoliko bolj vpadljivimi barvami fasade, a upoštevajte to, da boste takšno hišo imeli več let in, da boste to barvo gledali vsak dan. Pri tem upoštevajte tudi to, kakšne barve so možne za izvedbo in kakšne barve med samo sovpadajo.

cena fasade

Kako se pripravi na izdelavo fasade?

Ko izberete izvajalca, ki vam bo izdelal fasado, sledi natančna priprava na izvedbo fasade. To poteka tako, da fasaderski mojstri najprej opravijo pregled stavbe in naredijo načrt, kako bo izgledala fasada ter kaj vse potrebujejo za izvedbo. Nato začnejo z zasnovo podlage, ki mora ustrezati strogim standardom. Določeno je, da mora biti podlaga za fasado 100-odstotno suha in čista. Prav tako ne sme vsebovati delcev iz zunanjosti, prahu, umazanije, ki lahko ustvarjajo neravno površino.

Poleg ustrezne podlage morajo fasaderji upoštevati še zunanje vplive. Na primer temperatura za izvedbo fasade mora presegati pet stopinj Celzija. Prav tako se fasada težje izvaja v slabih vremenskih razmerah, kot je na primer dež. Zaželeno je tudi, da so pred izvedbo fasade dokončani vsi estrihi in notranje stene v stavbi. Ker strjevanje fasade običajno poteka več dni, objekt ne sme stati na hudi pripeki. Če je strjevanje hitro in ob visokih temperaturah, lahko pride namreč do razpok.

Kako poteka izvedba fasade?

Ko je fasada strjena, sledi naslednji del, pri katerem mojstri nanesejo izolacijo. Ta je lahko tanjša ali debelejša, od česar je odvisna tudi končna cena fasade. Več je izolacije, bolj je hiša varčna in več toplote bo zadržala, a je hkrati tudi fasada dražja.

Po nameščeni izolaciji sledi izdelava tako imenovanega armirnega sloja. To je sloj, ki je še vedno nekoliko bolj grob in je kot nekakšna predpriprava na zaključni sloj fasade oziroma omet. Armirni sloj se izdeluje s pomočjo armirne mreže, njegov glavni namen pa je, da se enakomerno nanese in zgladi fasadno lepilo ter da se utrdi steno in ojača vogale.

Ko je podlaga ravna, čista in suha je na vrsti nanos tankega zaključnega sloja in barve fasade. Tudi tukaj so na voljo različne možnosti slojev in barv, tako da lahko izbirate med pestro ponudbo. Je pa seveda tudi v tem primeru različna cena fasade glede na to, kaj izberete.

cena fasade

Kakšna je cena fasade?

Končna cena fasade je torej odvisna od več dejavnikov in je seveda različna predvsem zaradi vaših želja. Vsaka hiša je namreč individum, vsaka stranka ima drugačne zahteve. Nekateri si želijo več različnih barv ali najbolj kakovostne barve, spet drugi delajo fasado na izredno velikem objektu. Tretji bi radi boljšo izolacijo hiše, četrti bodo v barvo dodali moderne kristalčke za fasado, peti pa bi morda le klasično belo fasado. Možnosti je neskončno, zato je točna cena fasade težko napovedana vnaprej. Da bo stranka čim bolj zadovoljna in, da bo fasada izvedena v nekem cenovnem okviru, je zato najbolje, da se že predhodno naredi posvet.

Pri Moj fasader omogočajo brezplačni posvet s strokovnjakom, ki upošteva tako želje strank kot tudi predloge in pokrajinske zakonitosti okolja. Svetuje pa vam lahko tudi glede izbranih barvnih kombinacij fasade, saj je končni izgled na večjih površinah včasih težko oceniti samo s pomočjo miniaturnih papirnatih barvnih lestvic. Na podlagi posveta in vaših želja vam lahko nato izdela tudi predračun in vam poda točne informacije o tem, kakšna bi bila cena fasade ter kako bi bila fasada izvedena.

Kaj torej še čakate? Kontaktirajte jih in naj se priprava na vašo novo fasado začne!